Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fatayer

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 g
drożdże 50 g
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżka
mleko ciepłe 0,5 szklanki
oliwa 0,5 szklanki

Farsz

szpinak mrożony 400 g
ser feta 200 g
orzeszki piniowe 1 garść
maslo ghee 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Fatayer

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski, wymieszać łyżką, aż się połączą i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Krótko zagniatać, przykryć ściereczką, a w międzyczasie przygotować farsz.
Na łyżce masła ghee uprażyć orzeszki, dodać szpinak i ser, posolić. Szpinak musi odparować, bo pierożki się nie zlepią.
Ciasto cienko rozwałkować, wykroić kółka o średnicy ok. 10 cm, nałożyć po łyżeczce farszu i skleić.
Resztą masła wysmarować pierożki i piec 40 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak