Faszerowany kurczak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 sztuka
  • mięsa mielonego

    0,5 kg
  • pieczarek

    20 dag
  • por

    1 sztuka
  • soli

    0,5 łyżeczki
  • pieprzu

    0,5 łyżeczki
  • przyprawy do kurczaka,

    0,5 łyżeczki
  • jajko

    1 sztuka
  • jabłka

    2 sztuki
  • bazylia

    1 szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Faszerowany kurczak foto
Kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.Natrzeć solą,bazylją,słodką papryką i oliwą z oliwek.Odstawić na 30 minut. Farsz: Pieczarki obrać i opłukać.Pokroić w kosteczkę wraz z porem i zasmażyć na patelni na oleju.Przełożyć do mięsa mielonego i przyprawić solą,pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.Wbić jajko do farszu.Wymieszać.
Krok 2 - Faszerowany kurczak foto
Farszem nadziać kurczaka.Spiąć wykałaczkami i związać.
Krok 3 - Faszerowany kurczak foto
Do blachy wlać olej i 0,5 szklanki wody przełożyć kurczaka. Jabłka opłukać i pokroić na ćwiartki.Obłożyć blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Krok 4 - Faszerowany kurczak foto
Piec ok 1.5 godziny w 180 stopniach.W czasie pieczenia podlewać sosem z pieczenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Roksana1 19.09.2012 20:48
mniam:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat