Faszerowany kurczak

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 średni
  • ryż

    1 woreczek
  • cebula

    1/2 sztuki
  • pomidory suszone w zalewie

    6 sztuk
  • czosnek

    3 ząbki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • papryka ostra mielona

    1/2 łyżeczki
  • olej

    2 łyżki
  • musztarda

    1 łyżka
  • miód płynny

    1 łyżka
  • jajka

    2 sztuki
  • bułka tarta

    1 szklanka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka układamy na desce do krojenia. Nacinamy skórkę na wierzchu, i wyjmujemy delikatnie kości. Papryki mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty czosnek, olej, musztardę, miód. Kurczaka nacieramy marynatą, zostawiamy na kilka godzin. Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle, solimy i pieprzymy, dodajemy do ryżu. Pomidory kroimy na małe kawałki, dodajemy do reszty. Wbijamy jajka, dodajemy tyle bułki tartej aby masa była spójna ale
niezbyt twarda. Wkładamy farsz do kurczaka, zszywamy go lub spinamy wykałaczkami aby farsz nie wyleciał. Pieczemy kurczaka pod przykryciem przez 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika dajemy mu chwilę aby odpoczął. Podajemy z dekoracją z suszonych pomidorów.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat