Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane pomidory

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidor 1,5 kg
wieprzowina 400 g
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
cebula 1 sztuka
masło 120 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane pomidory

Pomidory umyć, ściąć górę i wydrążyć środki i posolić. Mięso wieprzowe ugotować w wodzie z dodatkiem kostki bulionowej, po ugotowaniu mięso posiekać na mniejsze kawałki. Miąższ przetrzeć przez sitko i połączyć z posiekanym mięsem, dodać bułę tartą, łyżkę masła, sól, pieprz i pokrojoną w małą kostkę cebulę. Farszem wypełnić pomidory, przykryć ściętym wierzchem, ułożyć w rondelku i dusić na małym ogniu przez około 30 minut podlewając bulionem zrobionym z kostki bulionowej. Gdy pomidory będą już miękkie dodać łyżkę mąki do sosu aby go zagęścić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 27.01.2014 14:55
lubię takie pomidorki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak