Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane pieczarki w sosie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 500 gram
ser żółty 2-3 plasterki
mięso mielone 250-300 gram
cebula 1 sztuki
czosnek 3 ząbki
pieprz do smaku
sól do smaku
jaja 3 sztuki
majeranek do smaku
oregano do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierki
olej do smażenia
mleko 0,25-0,5 szklanki
curry do smaku
bazylia do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane pieczarki w sosie

Kroki postępowania

1
1. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 1 - Faszerowane pieczarki w sosie foto
2
2. Połowę cebuli podsmażamy na patelni, dodajemy mięsko mielone i przyprawiamy do smaku. Wszystko razem chwilę podsmażamy (tak by mięso lekko się ścięło) i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy całość wystygnie wbijamy jedno jajo i razem miksujemy. (możemy użyć kotletów mielonych gdy zostają z poprzedniego dnia).
Krok 2 - Faszerowane pieczarki w sosie foto
3
3. Pieczarki obieramy. Oddzielamy kapelusze od nóżek.
Krok 3 - Faszerowane pieczarki w sosie foto
4
4. Nóżki rozdrabniamy na mniejsze kawałki i podsmażamy z drugą połową cebuli.
Krok 4 - Faszerowane pieczarki w sosie foto
5
5. Ser żółty kroimy na mniejsze kawałki i kładziemy do środka każdego kapelusza.
Krok 5 - Faszerowane pieczarki w sosie foto
6
6. Na ser nakładamy mięsną masę.
Krok 6 - Faszerowane pieczarki w sosie foto
7
7. Dwa jajka rozbijamy, doprawiamy carry, bazylią i mieszamy.
Krok 7 - Faszerowane pieczarki w sosie foto
8
8. Nadziane kapelusze maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej.
Krok 8 - Faszerowane pieczarki w sosie foto
9
9. Smażymy obustronnie na rozgrzanej patelni.
Krok 9 - Faszerowane pieczarki w sosie foto
10
10. Do podsmażonej cebulki z kawałkami nóżek od pieczarek dolewamy odrobinę mleka i wszystko miksujemy na sos. W razie potrzeby dolewamy mleka - sos powinien być w miarę gęsty.
Krok 10 - Faszerowane pieczarki w sosie foto
11
11. Pieczarki podajemy polane sosem. Świetnie pasują do ziemniaczanego puree jako alternatywna dla zwykłych mielonych kotletów.

SMACZNEGO :)
Krok 11 - Faszerowane pieczarki w sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 24.04.2013 22:16
Wyglądają naprawdę wspaniale. Aż chce się zjeść :)
Alex_M 04.03.2013 15:06
fajny pomysl. zrobie :)
mysza75 03.03.2013 16:45
Uwielbiam pieczarki faszerowane coś pysznego :-)
Katarzyna59 24.02.2013 11:06
apetyczne
ONY_za_kare 08.02.2013 18:55
pychotka
RenataZ-et 07.02.2013 22:24
wyglądają super apetycznie!
GOSIA18 30.01.2013 16:30
super przepis
Kasnaj 30.01.2013 09:17
Mniam :)
Beatris 29.01.2013 22:49
Taki obiadek to ja poproszę.
ilka_86 29.01.2013 19:15
uwielbiam takie pieczarki
PaniMISIOWA 29.01.2013 18:36
pycha!
Konczi 29.01.2013 18:30
pychaa
Kuchareczka2 29.01.2013 18:15
niebo w gębie
mufinka79 29.01.2013 18:11
Mniam :)
fotoviderek 29.01.2013 17:28
Paluszki lizać, to za mało powiedziane :) Pycha :)
Sylwia26 29.01.2013 17:26
super pomysł
Adam/ZUB3R 29.01.2013 17:04
smaczne
justys759 29.01.2013 16:56
też takie czasem robię są pyszne:)
gosia56 29.01.2013 16:53
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak