Faszerowane pieczarki w sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    500 gram
  • ser żółty

    2-3 plasterki
  • mięso mielone

    250-300 gram
  • cebula

    1 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • jaja

    3 sztuki
  • majeranek

    do smaku
  • oregano

    do smaku
  • bułka tarta

    do panierki
  • olej

    do smażenia
  • mleko

    0,25-0,5 szklanki
  • curry

    do smaku
  • bazylia

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Faszerowane pieczarki w sosie foto
1. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 2 - Faszerowane pieczarki w sosie foto
2. Połowę cebuli podsmażamy na patelni, dodajemy mięsko mielone i przyprawiamy do smaku. Wszystko razem chwilę podsmażamy (tak by mięso lekko się ścięło) i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy całość wystygnie wbijamy jedno jajo i razem miksujemy. (możemy użyć kotletów mielonych gdy zostają z poprzedniego dnia).
Krok 3 - Faszerowane pieczarki w sosie foto
3. Pieczarki obieramy. Oddzielamy kapelusze od nóżek.
Krok 4 - Faszerowane pieczarki w sosie foto
4. Nóżki rozdrabniamy na mniejsze kawałki i podsmażamy z drugą połową cebuli.
Krok 5 - Faszerowane pieczarki w sosie foto
5. Ser żółty kroimy na mniejsze kawałki i kładziemy do środka każdego kapelusza.
Krok 6 - Faszerowane pieczarki w sosie foto
6. Na ser nakładamy mięsną masę.
Krok 7 - Faszerowane pieczarki w sosie foto
7. Dwa jajka rozbijamy, doprawiamy carry, bazylią i mieszamy.
Krok 8 - Faszerowane pieczarki w sosie foto
8. Nadziane kapelusze maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej.
Krok 9 - Faszerowane pieczarki w sosie foto
9. Smażymy obustronnie na rozgrzanej patelni.
Krok 10 - Faszerowane pieczarki w sosie foto
10. Do podsmażonej cebulki z kawałkami nóżek od pieczarek dolewamy odrobinę mleka i wszystko miksujemy na sos. W razie potrzeby dolewamy mleka - sos powinien być w miarę gęsty.
Krok 11 - Faszerowane pieczarki w sosie foto
11. Pieczarki podajemy polane sosem. Świetnie pasują do ziemniaczanego puree jako alternatywna dla zwykłych mielonych kotletów.

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 24.04.2013 22:16
Wyglądają naprawdę wspaniale. Aż chce się zjeść :)
Alex_M 04.03.2013 15:06
fajny pomysl. zrobie :)
mysza75 03.03.2013 16:45
Uwielbiam pieczarki faszerowane coś pysznego :-)
Katarzyna59 24.02.2013 11:06
apetyczne
ONY_za_kare 08.02.2013 18:55
pychotka
RenataZ-et 07.02.2013 22:24
wyglądają super apetycznie!
GOSIA18 30.01.2013 16:30
super przepis
Kasnaj 30.01.2013 09:17
Mniam :)
Beatris 29.01.2013 22:49
Taki obiadek to ja poproszę.
ilka_86 29.01.2013 19:15
uwielbiam takie pieczarki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat