Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane paprykowe miseczki

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

średnich czerwonych papryk 6
saszetki brązowego 2
łopatki wieprzowej 600 g
smażonej cebuli 4 łyżki
serka topionego ( dowolnego ) 150 g
dyni 200 g
posiekanej natki pietruszki 3 łyżki
sól do smaku
ser salami 100 g
ryż 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane paprykowe miseczki

Kroki postępowania

1
Brązowy ryż w woreczkach ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie potem go odsączyć z wody, rozciąć woreczki i wysypać ugotowany ryż do garnka w którym się gotował lub do miski ale większej bo farsz trzeba będzie wymieszać. Ryż lekko schłodzić. Mięso, cukinię umyć, a z umytej dyni odciąć skórę i można pokroić na paski. Prosto do garnka z ryżem zmielić mięso, cukinię, dynię i topiony serek za pomocą maszynki do mięsa z grubym sitkiem. Dodać smażoną cebulę ( użyłam takiej, która mi została z poprzedniego dnia bo robiłam farsz do ruskich pierogów. Jeżeli nie mamy gotowej cebuli to musimy cebulę usmażyć i dodać do farszu ). Potem dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawy do smaku i wymieszać farsz.
Krok 1 - Faszerowane paprykowe miseczki foto
2
Papryki po umyciu, przekroić na pół tak aby powstały po dwie miseczki. Usunąć z papryk gniazda nasienne i ogonki.
Krok 2 - Faszerowane paprykowe miseczki foto
3
Przygotowanym farszem napełnić miseczki paprykowe i układać je w formie do pieczenia lekko skropionej olejem.
Krok 3 - Faszerowane paprykowe miseczki foto
4
Na koniec rozdzielić na każdą nafaszerowaną porcje starty ser i dodatkowo oprószyć ostrą papryką dla koloru.
Krok 4 - Faszerowane paprykowe miseczki foto
5
Papryki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podawać na gorąco np. z pieczywem.
Krok 5 - Faszerowane paprykowe miseczki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olla85 11.01.2014 12:11
Swietne danie. Faszerowanych papryk jeszcze nie robiłam ale pomidory owszem i bardzo lubię. Teraz czas na papryki :)
iziona 11.01.2014 08:18
Ewa, zawładnęłaś teraz moim sercem, cudne zdjęcie
kasienka23 10.01.2014 20:25
pyszne papryczki!
Noruas 10.01.2014 20:24
Super przepis na każdy posiłek
berys18 10.01.2014 20:22
pięknie wyglądają
Pyszota 10.01.2014 20:13
świetne danie na obiad
Olga_SK 10.01.2014 20:12
Faszerowane papryki to chyba moje ulubione wakacyjne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak