Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane cukinie kurczakiem ze szparagami w białym sosie
Cukinię przeciąć na pół wzdłuż, wydrążyć ostrożnie środki nie naruszając skórki.
Miąższ pokroić w kostkę.
Kurczaka oraz cebulę pokroić w małą kostkę.
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, pokroić na kawałki zostawiając parę główek większych.
Kurczaka oprószyć przyprawą do kurczaka, zrumienić wraz z cebulą na rozgrzanym maśle klarowanym.
Do mięsa dołożyć miąższ z cukinii oraz szparagi (pozostawiając największe główki).
Smażyć kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.
Wlać śmietankę, dodać serek mascarpone, dusić kolejne 10 min.
W między czasie doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Wsypać posiekany drobno koperek.
Wsypać mozzarellę, dokładnie wymieszać.
Farsz nakładać do wydrążonych cukinii, duże kawałki szparagów położyć na wierzch.
Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.