Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane cukinie kurczakiem ze szparagami w białym sosie

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Faszerowane cukinie białym sosem, kurczakiem i szparagami. Pysze połączenie mięsa i warzyw z dodatkiem serów. Tak przygotowaną cukinię możemy podać jako samodzielny posiłek lub z dodatkiem sałaty i młodych ziemniaków z koperkiem.

Składniki:

Cukinia

cukinia 3 sztuki
piersi z kurczaka 500 g
szparagi zielone 500 g
cebula 1 sztuka
śmietanka 30% 200 ml
serek mascarpone 100 g
mozzarella 100 g
masło klarowane 1 łyżka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1.5 łyżeczki
Sól morska jodowana Prymat w młynku 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 łyżeczka
sok z cytryny 0.5 łyżeczki
koperek 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane cukinie kurczakiem ze szparagami w białym sosie

Cukinię przeciąć na pół wzdłuż, wydrążyć ostrożnie środki nie naruszając skórki.
Miąższ pokroić w kostkę.
Kurczaka oraz cebulę pokroić w małą kostkę.
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, pokroić na kawałki zostawiając parę główek większych.
Kurczaka oprószyć przyprawą do kurczaka, zrumienić wraz z cebulą na rozgrzanym maśle klarowanym.
Do mięsa dołożyć miąższ z cukinii oraz szparagi (pozostawiając największe główki).
Smażyć kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.
Wlać śmietankę, dodać serek mascarpone, dusić kolejne 10 min.
W między czasie doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Wsypać posiekany drobno koperek.
Wsypać mozzarellę, dokładnie wymieszać.
Farsz nakładać do wydrążonych cukinii, duże kawałki szparagów położyć na wierzch.
Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak