Faszerowane cukinie kurczakiem ze szparagami w białym sosie

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Faszerowane cukinie białym sosem, kurczakiem i szparagami. Pysze połączenie mięsa i warzyw z dodatkiem serów. Tak przygotowaną cukinię możemy podać jako samodzielny posiłek lub z dodatkiem sałaty i młodych ziemniaków z koperkiem.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Cukinia

  • cukinia

    3 sztuki
  • piersi z kurczaka

    500 g
  • szparagi zielone

    500 g
  • cebula

    1 sztuka
  • śmietanka 30%

    200 ml
  • serek mascarpone

    100 g
  • mozzarella

    100 g
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    1.5 łyżeczki
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    0.5 łyżeczki
  • koperek

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię przeciąć na pół wzdłuż, wydrążyć ostrożnie środki nie naruszając skórki.
Miąższ pokroić w kostkę.
Kurczaka oraz cebulę pokroić w małą kostkę.
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, pokroić na kawałki zostawiając parę główek większych.
Kurczaka oprószyć przyprawą do kurczaka, zrumienić wraz z cebulą na rozgrzanym maśle klarowanym.
Do mięsa dołożyć miąższ z cukinii oraz szparagi (pozostawiając największe główki).
Smażyć kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.
Wlać śmietankę, dodać serek mascarpone, dusić kolejne 10 min.
W między czasie doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Wsypać posiekany drobno koperek.
Wsypać mozzarellę, dokładnie wymieszać.
Farsz nakładać do wydrążonych cukinii, duże kawałki szparagów położyć na wierzch.
Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat