Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane buraczki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki ćwikłowe 3 szt
czosnek 3 ząbki
ceula 1
kardamon 3 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat
bulion 0,5 szkl
imbir 0,5 łyżeczki
tłuszcz do smażenia
makaron 200g zwierzątka
wieprzowina 500 (łopatka)
konfitura 4 z jarzębiny
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane buraczki

Buraczki wcześniej ugotować, wystudzić, obrać ze skórki i wydrążyć środki. (nie wyrzucać, buraczki przydadzą się np na inny dodatek do obiadu)
Mięso pokroić przy pomocy noża do filetowania na cieniutkie plasterki.
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekany czosnek i cebulę, podsmażyć chwilę i dodać mięso, oraz przyprawy, podsmażyć do zrumienienia i podlać bulionem. Dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku.
W tym czasie ugotować makaron.
Nadziać buraczki duszonym mięsem, posypać żółtym serem i zapiec w naczyniu żaroodpornym ok 40 min. Pozostałe mięso z nadzienia wymieszać z makaronem i przełożyć do drugiego naczynia żaroodpornego, wstawić również do piekarnika i zapiec.
Buraczki podawać z zapiekanym makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 01.08.2013 13:24
też mi się podoba
Stenka 17.03.2013 08:19
ciekawy przepis
Babciagramolka 24.02.2013 10:57
Kupuję pomysł w ciemno - brawo
pycia9 24.02.2013 09:28
pycha
Anna169Hosz 24.02.2013 09:11
Ciekawy pomysł.
SylwiaMagdaSabin 24.02.2013 09:11
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak