Faszerowana papryka z curry

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    4 sztuka
  • ryż

    3 worek
  • mięso mielone

    1 opakowanie
  • cebula biała

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    1/2 pęczek
  • ser żółty

    4 plaster
  • pieczarka

    6
  • sól i pieprz

    do smaku
  • curry

    1 łyżeczka
  • olej

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy w sposób tradycyjny. W tym czasie oczyszczamy czerwoną paprykę wyjmując z niej środek i ziarna. Olej rozgrzewamy na patelni. Podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę, mięso mielone i pieczarki pokrojone w cienkie ćwiartki. Doprawiamy curry, solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Gdy składniki będą już miękkie dodajemy je do ryżu, doprawiamy solą i pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz umieszczamy w oczyszczonych paprykach. Gdy będą gotowe wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Po tym czasie na wierzchu każdej z nich układamy plasterek sera. Zapiekamy jeszcze około 15 minut aż ser się rozpuści. Jemy jako drugie danie obiadowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 09.02.2014 11:37
lubię papryczki :)
Janina 09.10.2013 14:10
Ciekawy pomysł;)
Ola1984 09.10.2013 13:53
Uwielbiam faszerowane warzywa, pyszna ta Twoja papryka :)
msmors 09.10.2013 13:38
fajne danie, dawno takieo nie jadłam
Renata9 09.10.2013 13:31
pyszna papryka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat