Faszerowana papryka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka

    4 szt
  • ryż

    200 g
  • mięso mielone wieprzowe

    30 dag
  • cebula

    1 szt
  • pieczarki

    1/2 kg
  • kostka rosołowa

    1 szt
  • ser żółty

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Papryki umyć, odciąć czapeczki i wydrążyć środek.
Ryż ugotować w osolonej wodzie (jeżeli ktoś nie lubi, żeby farsz rozsypywał się podczas jedzenie, najlepiej, żeby nie był to ryż paraboiled).
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dorzucić pokrojone pieczarki, udusić z solą i pieprzem, dorzucić mięso i lekko podsmażyć.
Ryż wymieszać z mięsem, pieczarkami, cebulą i przyprawami. Można dodać do farszu trochę startego żółtego sera, żeby wszystko lepiej się tzrymało. Dolać nieco wywaru, wymieszać i nadziać szczelnie papryki.
Papryki ułożyć w głębokim naczyniu żaroodpornym albo brytfannie, wlać resztę wywaru i dusić pod przykryciem około 40-50 minut w gorącym piekarniku. Czas duszenia, zależy on w dużym stopniu od wielkości papryk, piekarnika i waszego gustu. Więc po prostu sprawdzajcie co jakiś czas widelcem.


Rady: Jeżeli lubicie pieprz ziołowy, dodajcie go koniecznie, danie zyska całkiem nowy smak i zapach. Jeżeli lubicie ser żółty, możecie w połowie pieczenia położyć trochę na wierzchu każdej papryki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bami 20.12.2011 15:45
To coś dla mnie - moje ulubione składniki :)
Beata61 30.07.2011 20:52
to lubię :)
Anna146 01.05.2011 20:42
super przepis
marcia71 20.02.2011 19:42
ekstra kolorki
marcia71 20.02.2011 19:42
ekstra kolorki
lukoszek88 06.02.2011 23:58
Pięknie podane
manaika 01.02.2011 00:16
hmmm... uwielbiam paprykę faszerowaną. Tylko u mnie jest bez pieczarek:)
Barbara55 29.01.2011 14:56
bardzo mi się podoba
gosia561 25.01.2011 12:51
apetyczne
fasola 22.01.2011 17:59
wyglada super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat