Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana cukinia

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Cukinię faszerowaną mięsem i ryżem możemy przygotować na letni obiad lub kolację z przyjaciółmi.

Składniki:

Farsz do cukinii

mięso mielone 40 dag
cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
ryż 5 dag
sos sojowy 1 łyżeczka
sól 4 szczypty
pieprz 3 szczypty
papryka mielona 3 szczypty
Kurkuma mielona Prymat 3 szczypty
olej do smażenia 2 łyżki
jajko 1 sztuka
bulion warzywny 350 mililitrów

Cukinia

cukinia 2 sztuk
olej 2 łyżeczek

Dodatkowo

ser żółty 7 dag
pomidory 2 sztuki

Porada

Jeżeli mamy malutkie cukinie bez widocznych pestek, miąższ możemy wykorzystać dodając go do farszu w czasie jego duszenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana cukinia

Cukinię myjemy, osuszamy i wydrążamy środek, kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem, skrapiamy olejem i zapiekamy ok 15 minut w piekarniki nagrzanym do 180 stopni.
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone, smażymy 10 minut, wsypujemy ryż, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości ryżu. Farsz po ostudzeniu mieszamy z rozbełtanym jajkiem, doprawiamy na dość ostro i przekładamy do cukinii. Wierzch cukinii przykrywamy plasterkami sera na przemian z pomidorami i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut przy tem. 180 st.C. Po tym czasie danie jest gotowe do podania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak