Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka zielona z zasmażką

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

fasolka szaragowa 250 gram
sól szczypta
masło 20 gram
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka zielona z zasmażką

Kroki postępowania

1
Jeżeli używamy świeżej fasolkę myjemy ją, ucinamy końcówki następnie tniemy ją na mniejsze kawałeczki. Jeżeli używamy mrożonej fasoli radzę wyciągnąć fasolkę z zamrażarki 5 minut przed gotowaniem, wrzucić do cedzaka i przekać ciepłą wodą.
Krok 1 - Fasolka zielona z zasmażką foto
2
Wstawić wodę i zagotować. Wrzucić fasolkę na osoloną wodę gotować od 5-8 minut aż fasolką zmięknie.
Krok 2 - Fasolka zielona z zasmażką foto
3
Masło roztopić na patleni (nie polecam używania masła klarowanego) gdy masło się spieni dodać bułkę tartą i wymieszać z masłem.
Krok 3 - Fasolka zielona z zasmażką foto
4
W tym czasie odcedzić fasolkę wrzucić spowrotem do garnka i dodać zasmażkę. Całość zamieszać. Podawać ciepło.
Krok 4 - Fasolka zielona z zasmażką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patty 21.05.2013 00:38
kalafiora jadłam ale nie pomyślałam że można tak zrobić brukselkę dzięki za podpowiedź!
lara 15.05.2013 11:26
Proste i jednocześnie pyszne. Równie dobrze smakuje wersja z brukselką albo kalafiorem.
Patty 15.05.2013 09:57
Zielona wydaje mi się słodsza i miększa :)
Małgorzata9 15.05.2013 08:53
mniam, smaczne
IZABELA29 15.05.2013 08:43
zielona ponoć smaczniejsza od żółtej...
Bernadeta1 15.05.2013 00:17
tak nie robiłam, warto wyprobować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak