Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka z wołowiną na ostro.

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola czerwona 1 puszka
wołowina mielona 50 dag
papryczka chili 2 szt
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt
papryka czerwona 1 szt
papryka zielona 1 szt
pomidor 2 szt
sól do smaku
cukier 1 łyżka
olej do smażenia
śmietana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka z wołowiną na ostro.

Kroki postępowania

1
W pierwszym kroku należy przygotować wszystkie produkty, gdyż potrawę robi się dość prosto i szybko i w trakcie gotowania nie będzie na to czasu.
Odcedzamy fasolę z zalewy, warto ją opłukać w sitku zimną wodą.
Cebulę kroimy w kostką, czosnek rozgniatamy i siekamy.
Papryką kroimy w kostkę.
Pomidory obieramy ze skórki i również w kostkę.
Mięso możemy zmielić sami lub poprosić o zmielenie w sklepie.
Na zdjęciu widać pokrojoną papryką, cebula kroimy identycznie.
Krok 1 - Fasolka z wołowiną na ostro. foto
2
Do dużego rondelka wlewamy około 0,5 do 1 cm oleju.
Gdy olej nabierze temperatury należy zeszklić na nim cebulę i czosnek.
Krok 2 - Fasolka z wołowiną na ostro. foto
3
Na osobnej patelni podsmażamy mięso na niewielkiej ilości oleju.
Krok 3 - Fasolka z wołowiną na ostro. foto
4
Do rondelka z cebulą i czosnkiem wrzucamy pomidory, gdy odparuje nadmiar wody odparuje wrzucamy również paprykę i podsmażone mięso. Musi się to chwilę dusić, przez około 10 min pod pokrywką potem bez tak by papryka zmiękła a wszystko zgęstniało.
Krok 4 - Fasolka z wołowiną na ostro. foto
5
Na koniec wsypujemy łyżkę cukru, by zabić tym kwaśność pomidorów i doprawiamy solom i pieprzem do smaku. Tuż przed podaniem wsypujemy 3/4 puszki fasoli i pokrojone drobno ostre papryki.
Papryka i fasolka powinny jedynie nabrać temperatury lecz nie powinny zbytnio rozmięknąć.
Taką fasolkę możemy podać na talerzu z pieczywem lub ryżem.
Jeśli wyszło zbyt ostre to dodajemy łyżkę śmietany.
Krok 5 - Fasolka z wołowiną na ostro. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena1110 04.04.2014 09:47
to musi być dobre
Pietruszka 13.09.2013 11:30
uwielbiam ostre potrawy
kate.500 03.09.2013 00:34
smaczna potrawka
EmciaPichci 05.08.2013 08:45
mmm to musi być pyszne!
ppaulina 19.07.2013 21:41
bardzo dobra
Laila2786 24.02.2013 14:51
uwielbiam takie potrawy
Kamil 19.02.2013 13:16
Dla pani Sylwii, można zrobić to bez papryki za to dodać więcej czosnku jęli ktoś lubi, również wychodzi pyszne:)
Monika58 18.02.2013 18:07
smaczna
Megg 18.02.2013 17:02
oj musi być pyszne :)
babajaga1969 18.02.2013 16:00
apetyczny talerz :)
zielonamorelka 18.02.2013 15:36
uwielbiam fasole i wszystkie potrawy z neij zrobione.na pewno neibawem zaserwuje to danie na obiad ale chyba w wersji ciut mniej ostrej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak