Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka w sosie pomidorowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasolka szparagowa 2 kg
marchewka 400 g
cebula 400 g
koncentrat pomidorowy 2 słoiczki (małe)
olej 500 ml
Liść laurowy suszony Prymat 2
cukier 6 łyżek
sól 3 łyżki
ocet 10 % 2 łyżki
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka w sosie pomidorowym

Cebulę obieramy,kroimy w cienkie półtalarki. Marchew obieramy,myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dusimy z cebulą na rozgrzanym oleju ok. 15 min. Dodajemy liście laurowe,pieprz,2 łyżki soli ,cukier (Szczyptę zostawiamy) oraz przecier pomidorowy. Wlewamy ocet. Mieszamy.
Fasolę myjemy, odcinamy końcówki,kroimy na pół. Zalewamy wodą ,dodajemy pozostałe sól i cukier. Gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy na sicie ,następnie przekładamy do warzyw i dusimy jeszcze 15 min.
Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak