Fasolka w piwno-musztardowym sosie 2w1

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

To bardzo prosty przepis na pyszną fasolkę. Może ona stanowić samodzielne danie, a po zmiksowaniu: ciekawą pastę kanapkową. Za jednym zamachem mamy więc dwa dania! Jedno na obiad czy lunch, a drugie na śniadanie lub kolację. Obie wersje fasolki świetnie smakują z kiszonym ogórkiem.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Fasolka w piwno-musztardowym sosie 2w1:

  • biała drobna fasolka

    200 gramów
  • cebula

    2 sztuki
  • Musztarda francuska Prymat

    2 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • miód

    2 łyżki
  • piwo

    0,5 szklanki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Cząber suszony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Namoczoną przez noc fasolkę odcedzamy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez około 40 minut.

Cebule kroimy w piórka i smażymy na patelni dodając do niej wszystkie przyprawy. Gdy cebula zmięknie dodajemy na patelnię sos sojowy, miód, musztardę francuską i piwo. Mieszamy.

Do powstałego sosu dosypujemy ugotowaną fasolkę, mieszamy wszystko razem i przykrywamy pokrywką. Fasolkę dusimy przez około 20 minut co jakiś czas mieszając aż sos odparuje. Fasolka ma przeniknąć smakiem sosu.

Fasolkę podajemy jako samodzielne danie np. z ogórkiem kiszonym i chlebem.

Część fasolki odkładamy i blendujemy na pastę kanapkową. Podajemy ją z pieczywem i ogórkiem kiszonym.

Jeśli danie przygotowujemy na większą liczbę osób należy podwoić ilość składników i dusić fasolkę w naczyniu żaroodpornym (190 stopni, około 45 minut). Możemy urozmaicić smak pasty kanapkowej dodając do niej twarde jabłko pokrojone w bardzo drobną kostkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat