Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka w piwno-musztardowym sosie 2w1
Namoczoną przez noc fasolkę odcedzamy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez około 40 minut.
Cebule kroimy w piórka i smażymy na patelni dodając do niej wszystkie przyprawy. Gdy cebula zmięknie dodajemy na patelnię sos sojowy, miód, musztardę francuską i piwo. Mieszamy.
Do powstałego sosu dosypujemy ugotowaną fasolkę, mieszamy wszystko razem i przykrywamy pokrywką. Fasolkę dusimy przez około 20 minut co jakiś czas mieszając aż sos odparuje. Fasolka ma przeniknąć smakiem sosu.
Fasolkę podajemy jako samodzielne danie np. z ogórkiem kiszonym i chlebem.
Część fasolki odkładamy i blendujemy na pastę kanapkową. Podajemy ją z pieczywem i ogórkiem kiszonym.