Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka w moim wydaniu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

fasola 500 g, biała średnia
kiełbasa śląska 500 g,
karkówka 500 g,
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
sól i pieprz do smaku,
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku,
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 2
cukier szczypta
masło klarowane do podsmażenia
cebula 1 -2 szt,
ząbki czosnku 3 ząbki,
koncentrat pomidorowy 200 g,

zasmażka;

mąka pszenna 2 łyżki
masło według uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka w moim wydaniu

Fasolę moczymy kilka godzin w zimnej wodzie,( musi być przykryta wodą).
Po namoczeniu wodę wylewamy, a fasolę zalewamy świeżą wodą a następnie gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego i liśćmi laurowymi.
Kiełbasę kroimy i lekko podsmażamy na rozgrzanym maśle klarownym.
Podsmażaną kiełbasę dodajemy do gotującej fasolki.
Na tym samym tłuszczu podsmażamy opłukaną, osuszoną i pokrojoną w kostkę karkówkę wraz z obraną pokrojoną cebulą i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Karkówkę doprawiamy przyprawami i smażymy do miękkości podlewając od czasu do czasu gorącą wodą.
Usmażoną karkówkę również dodajemy do fasoli.
Gotujemy tak długo by fasola była miękka.
Pod koniec gotowania dodajemy do smaku przyprawę uniwersalną, niewielką ilość majeranku, cukru, pieprzu. paprykę ostrą mieloną.
Całość zagęszczamy koncentratem pomidorowym oraz lekką zasmażką z mąki i masła.
Na rozgrzanym maśle podrumieniamy mąkę, a następnie dodajemy ją do gotującej zupy ciągle mieszając.
Całość chwilę jeszcze gotujemy.
Gorącą fasolkę rozlewamy na talerze i podajemy z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:46
bardzo lubię.
Bożena Matuszczyk 28.11.2017 23:19
Miło mi. Dziękuję;)
Bernadeta1 28.11.2017 20:43
smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak