Fasolka szparagowa z kurczakiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Fajny pomysł na smaczną, zdrową i pożywną sałatkę. Prosta do przygotowania. Połączenie mięsa drobiowego z zieloną fasolką szparagową do tego parę prostych składników: cebula, czosnek, olej, natka pietruszki, łagodna musztarda kremska Prymat, sól, pieprz... i mamy pyszne danie na przekąskę.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zielona fasolka szparagowa

    450 gramów
  • filet z kurczaka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • olej do smażenia

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do drobiu To Naturalne

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
  • woda

Sos:

  • oliwa

    4 łyżki
  • biały ocet winny

    1 łyżka
  • Musztarda kremska Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    1 ząbek
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,5 łyżeczki
  • świeża natka pietruszki

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie fasolki:

W garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę soli i wsypać fasolkę szparagową.
Gotować około 10 minut i sprawdzić czy jest miękka, ale nie może być rozgotowana. Odsączyć na sicie i pozostawiać do ostudzenia. 

Przygotowanie mięsa:

Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pociąć w kostkę lub w krótkie paseczki - wg uznania.

Przygotowanie pozostałych składników:

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pociąć w piórka, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Najpierw wsypać cebulę i przesmażyć ją przez ok. 3-4 minut (powinna pozostać jasna), a następnie dorzucić czosnek i razem przesmażyć jeszcze przez pół minuty.

Zawartość patelni przełożyć do miski, a na patelnię dać pokrojone mięso.
Dodać przyprawę do kurczaka, sól i pieprz. Mieszając, smażyć aż będzie miękkie. Gotowe mięso przestudzić.

Przygotowanie sosu:

W tym czasie przygotować sos.  W małej miseczce zmiażdżony ząbek czosnku utrzeć z solą. Dodać ocet i musztardę. Dokładnie wymieszać.
Mieszając stopniowo dolewać po łyżce oliwy do momentu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.

Przygotowanie sałatki:

Do miski przełożyć fasolkę, mięso i cebulę z czosnkiem. Wsypać posiekaną natkę pietruszki, wlać sos i całość wymieszać.  W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie schłodzić.

lucynako
Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat