Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka szparagowa z kurczakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Fajny pomysł na smaczną, zdrową i pożywną sałatkę. Prosta do przygotowania. Połączenie mięsa drobiowego z zieloną fasolką szparagową do tego parę prostych składników: cebula, czosnek, olej, natka pietruszki, łagodna musztarda kremska Prymat, sól, pieprz... i mamy pyszne danie na przekąskę.

Składniki:

zielona fasolka szparagowa 450 gramów
filet z kurczaka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
olej do smażenia 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do drobiu To Naturalne 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
woda

Sos:

oliwa 4 łyżki
biały ocet winny 1 łyżka
Musztarda kremska Prymat 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
świeża natka pietruszki 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Porada

Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka szparagowa z kurczakiem

Przygotowanie fasolki:

W garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę soli i wsypać fasolkę szparagową.
Gotować około 10 minut i sprawdzić czy jest miękka, ale nie może być rozgotowana. Odsączyć na sicie i pozostawiać do ostudzenia. 

Przygotowanie mięsa:

Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pociąć w kostkę lub w krótkie paseczki - wg uznania.

Przygotowanie pozostałych składników:

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pociąć w piórka, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Najpierw wsypać cebulę i przesmażyć ją przez ok. 3-4 minut (powinna pozostać jasna), a następnie dorzucić czosnek i razem przesmażyć jeszcze przez pół minuty.

Zawartość patelni przełożyć do miski, a na patelnię dać pokrojone mięso.
Dodać przyprawę do kurczaka, sól i pieprz. Mieszając, smażyć aż będzie miękkie. Gotowe mięso przestudzić.

Przygotowanie sosu:

W tym czasie przygotować sos.  W małej miseczce zmiażdżony ząbek czosnku utrzeć z solą. Dodać ocet i musztardę. Dokładnie wymieszać.
Mieszając stopniowo dolewać po łyżce oliwy do momentu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.

Przygotowanie sałatki:

Do miski przełożyć fasolkę, mięso i cebulę z czosnkiem. Wsypać posiekaną natkę pietruszki, wlać sos i całość wymieszać.  W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak