Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka szparagowa z kurczakiem
Przygotowanie fasolki:
W garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę soli i wsypać fasolkę szparagową.
Gotować około 10 minut i sprawdzić czy jest miękka, ale nie może być rozgotowana. Odsączyć na sicie i pozostawiać do ostudzenia.
Przygotowanie mięsa:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pociąć w kostkę lub w krótkie paseczki - wg uznania.
Przygotowanie pozostałych składników:
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pociąć w piórka, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Najpierw wsypać cebulę i przesmażyć ją przez ok. 3-4 minut (powinna pozostać jasna), a następnie dorzucić czosnek i razem przesmażyć jeszcze przez pół minuty.
Zawartość patelni przełożyć do miski, a na patelnię dać pokrojone mięso.
Dodać przyprawę do kurczaka, sól i pieprz. Mieszając, smażyć aż będzie miękkie. Gotowe mięso przestudzić.
Przygotowanie sosu:
W tym czasie przygotować sos. W małej miseczce zmiażdżony ząbek czosnku utrzeć z solą. Dodać ocet i musztardę. Dokładnie wymieszać.
Mieszając stopniowo dolewać po łyżce oliwy do momentu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
Przygotowanie sałatki:
Do miski przełożyć fasolkę, mięso i cebulę z czosnkiem. Wsypać posiekaną natkę pietruszki, wlać sos i całość wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe danie schłodzić.