Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FASOLKA SZPARAGOWA w sosie śmietanowym z Pietruszkowym Pesto

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Polska, warzywna wersja włoskich makaronów. Pyszne danie bezmięsne na bazie warzyw z własnego ogródka. Makaron zastąpiony został fasolką szparagową, a bazylia w typowym pesto - pietruszką. Danie z jednej strony lekkie, bo ma w sobie dużo warzyw, z drugiej niesamowicie sycące.

Składniki:

Fasolka Szparagowa w curry

fasolka szparagowa 0.5 kg
Przyprawa curry orientalna Prymat 0.5 łyżeczki
sól 1 szczypta

Sos śmietanowy z pesto pietruszkowym

natka pietruszki 50 g
orzechy włoskie 50 g
słonecznik ziarna 50 g
czosnek 1 ząbek
oliwa 50 ml
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
śmietana kremowa 30% 500 ml

Porada

Pesto pietruszkowe możemy zamienić na każde inne, a fasolkę szparagową na makaron.

Przepis i sposób przygotowania na: FASOLKA SZPARAGOWA w sosie śmietanowym z Pietruszkowym Pesto

Oczyszczoną fasolkę szparagową wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Dodajemy curry i gotujemy aż będzie al dente. Dzięki curry uzyskujemy fantastyczny smak fasolki, a jej żółty kolor zostaje wzmocniony i jeszcze lepiej prezentuje się na talerzu.

Przygotowujemy pesto mieląc wszystkie składniki (poza śmietaną) w blenderze. Oliwę dodajemy stopniowo sprawdzając konsystencję pesto. Sól i pieprz dodajemy do smaku.
Pesto mieszamy ze śmietanką na patelni na jednolitą masę, całość podgrzewamy, gdy się zagotuje - wyłączamy.

Na talerzu układamy fasolkę i polewamy ją sosem śmietanowym na bazie pesto pietruszkowego.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak