Fasolka szparagowa w occie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasolka szparagowa

    1,5 kg
  • woda

    5 szkl.
  • ocet 10 %

    1 szkl.
  • cukier

    6 łyżek
  • sól

    3 łyżki
  • marchewka

    1 szt.
  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolkę przebieramy, usuwamy końcówki, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Obgotowujemy w lekko osolonym wrzątku, tak aby była nadal twardawa (ok. 5 minut). Odcedzamy.

Fasolkę układamy w słoikach, dodajemy po kilka plasterków marchewki, po listku laurowym, po pół łyżeczki gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu.

Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy sól, cukier i zagotowujemy.
Gotową zalewę wlewamy do słoików z fasolką i zakręcamy.
Pasteryzujemy przez 15 minut.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 12.08.2016 08:57
ciekawa propozycja
Ewelina38 17.08.2013 21:49
taka fasolka obowiązkowo musi być na półeczkach w mojej spiżarni :)
barbara11561 09.08.2013 16:11
podoba mi się przepis,tak jeszcze nie robiłam fasolki:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat