Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka szparagowa marynowana.
Ja mam swoją i w sumie do wszystkiego ją robię. Różni się tylko ilością cukru. Ale co komu pasuje, na temat gustów nie powinno się dyskutować ;)
W słoiki ląduje to co do korniszonów. Czyli koper, chrzan, gorczyca, czosnek. Fasolkę przebieramy, usuwając obydwa końce, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie razem z marchewką. Do konsystencji takiej al dente. Gotujemy zalewę. Czyli wodę, ocet, liście laurowe, ziele angielskie,sól, cukier ja zawsze sypię z torebki do smaku.Po kilku min gotowania wyrzucamy pływające przyprawy.
Po ugotowaniu fasolkę wyjmujemy np do durszlaka. Układamy dość ciasno, pionowo w słoiki, dodajemy plasterki marchewki i zalewamy gorącą zalewą. Wstawiamy do nagrzanego do 130 st piekarnika (grzanie tylko dół) na 20 min. Można też w tradycyjny sposób w gorącej wodzie. Pamiętamy, że zawsze gorący słoik wstawiamy do gorącego piekarnika lub garnka, zimne do zimnego. Wyjmujemy stawiamy do góry dnem do wystudzenia i gotowe. Zachęcam do spróbowania.