Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 400 g
kiełbasa 400 g
boczek wędzony 300 g
Papryka słodka mielona Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
ziele angielskie 4 kulki
cebula 1 szt
Papryka ostra mielona Prymat
przecier pomidorowy 6 łyżeczek
Majeranek suszony Prymat

Porada

Do fasolki można dodać więcej lub mniej kiełbasy oraz wędzonki. Ilość przecieru - także dodajemy pod swój smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Kroki postępowania

1
Fasolę namaczamy w zimnej wodzie najlepiej na noc.
Krok 1 - Fasolka po bretońsku foto
2
Następnie ją odcedzamy zalewamy wodą - i tutaj wody musi być minimum połowę więcej niż fasoli. Ilość wody zależy od tego jak gęstą chcemy otrzymać potrawę. Fasolę gotujemy. Po jakiś 30 min od zagotowania się wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. W tym czasie kroimy w kostkę boczek - odkrojoną skórę dodajemy do fasolki (później należy ja wyjąć). Boczek podsmażamy. Kiełbasę kroimy w półplasterki a cebulę w piórka.
Krok 2 - Fasolka po bretońsku foto
3
Podsmażony boczek dodajemy do fasolki (bez tłuszczu z patelni). Na tej samej patelni podsmażamy kiełbasę i cebulę. Dodajemy do fasolki i całość gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy oraz koncentrat i jeszcze troszkę gotujemy. Fasolka najlepiej smakuje odgrzana.
Krok 3 - Fasolka po bretońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchcik gotuje 18.10.2016 09:18
Idealny posiłek na jesienne chłody :)
sezamek 11.10.2016 12:13
uwielbiam :)
SzczyptaChili 11.10.2016 10:50
Uwielbiam , robię prawie identycznie :)
mysza75 11.10.2016 10:17
bardzo lubię taką fasolkę
dodi 11.10.2016 09:38
mniam, mniam
Ewelina1991 11.10.2016 09:37
u mnie dziś na obiad będzie ;-) uwielbiam ją!!
jagoda5913 11.10.2016 00:03
super danie
MAR3STA 10.10.2016 22:00
uwielbiam taką fasolkę
Futka 10.10.2016 21:54
Uwielbiam! Pychoty!
Renataj 10.10.2016 21:39
Taką lubię - z boczkiem i kiełbasą- do syta, "na bogato"
Babeczka35 10.10.2016 21:39
Smaczne i syte danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak