Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola 0,5 kg
kiełbasa 6 sztuk
cebula 2 sztuki
margaryna do smażenia
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
kostka rosołowa 1 sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
mąka 1 łyżka
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Dużą, białą fasolę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na noc. Następnego dnia odlać z fasoli wodę, wlać nową, dosypać 1 łyżkę soli. Gotować fasolę z 2 godziny aby była prawie gotowa.

Kiełbasę pokroić w kostkę. Smażyć ją na margarynie. Pokroić drobno cebulę. Dodać cebulę w trakcie smażenia kiełbasy.

Z fasoli odlać wodę. Wymieszać fasolę w garnku z podsmażoną kiełbasą i cebulą. Dolać około litr wody. Dodać kostkę rosołową, majeranek, posypać pieprzem do smaku i dodać słoiczek koncentratu pomidorowego. Wymieszać. Zagotować.

Gotować pod przykryciem na niedużym ogniu jeszcze z 20 minut. Pod koniec gotowania dolać mąkę rozpuszczoną w wodzie.

Podawać na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola91 09.11.2014 19:06
U nas to najlepsze co może być na obiad :)
mirosława4 09.11.2014 14:09
jest to ulubione danie Mych domowników

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak