Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 1 opakowanie 0,5 kg
kostka rosołowa 2 szt.
kiełbasa podwawelska 1 pętko
cebula 2 szt.
przecier pomidorowy 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
ziele angielskie 5 ziarenek
cukier 1 łyżeczka
kości wędzone 2 szt,
mąka 3 łyżeczki
śmietana 2 łyżeczki
sos sojowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Kroki postępowania

1
Fasolę "Jaś"karłowatą namoczyć dzień przed przygotowaniem potrawy, min. 12h. Odcedzamy, płuczemy i gotujemy w wodzie z kostkami rosołowymi i umytymi wędzonymi kościami ok. 1,5 h.
Krok 1 - Fasolka po bretońsku foto
2
Kiełbasę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Krok 2 - Fasolka po bretońsku foto
3
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 3 - Fasolka po bretońsku foto
4
Kiełbasę i cebulę smażymy na oleju lub oliwie aż do zrumienienia.
Krok 4 - Fasolka po bretońsku foto
5
Kiedy fasola będzie miękka wyjmujemy kości i dodajemy przesmażone składniki, przecier pomidorowy, sos sojowy, przyprawy + cukier. Na kościach powinny być kawałki mięsa - można je obrać pokroić drobno i wrzucić do garnka z fasolką. .
Krok 5 - Fasolka po bretońsku foto
6
Gotujemy przez chwilę do delikatnego odparowania, aby powstał pyszny sos. Śmietanę i mąkę rozrobić z odrobiną wody i gorącego wywaru. wlać aby całość zgęstniała. doprawiamy do smaku jeśli trzeba.majerankiem i jak potrzeba.
Krok 6 - Fasolka po bretońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 02.11.2014 17:16
Moja ulubiona potrawa
Kejti 03.10.2014 15:54
Lubię fasolkę :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak