Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola 0,5 kg
kiełbasa 75 dag
cebula 1,5 sztuki
margaryna do smażenia
przecier pomidorowy 1 słoiczek
kostka rosołowa 1 sztuka
Majeranek suszony Prymat 0,5 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól
mąka 1 łyżka
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Kroki postępowania

1
Fasolę białą, dużą namaczamy dzień wcześniej w zimnej wodzie. W dniu gotowania zalewamy nową wodą, dosypujemy 1 łyżkę soli i gotujemy przez około 2 godziny, próbujemy aby była prawie miękka.
Krok 1 - Fasolka po  bretońsku foto
2
Kroimy kiełbasę w kostkę. Około 6-7 sztuk.
Krok 2 - Fasolka po  bretońsku foto
3
Obieramy cebulę (1,5 dużej cebuli). Drobno kroimy.
Krok 3 - Fasolka po  bretońsku foto
4
Na patelni rozpuszczamy margarynę (około 1/3 kostki), smażymy na tym kiełbasę.
Krok 4 - Fasolka po  bretońsku foto
5
Gdy kiełbasa się zarumieni dodajemy cebulę, mieszamy. Nadal smażymy.
Krok 5 - Fasolka po  bretońsku foto
6
Gdy kiełbasa zacznie się delikatnie przypiekać to odstawiamy z ognia.
Krok 6 - Fasolka po  bretońsku foto
7
Wrzucamy usmażoną kiełbasę z cebulą do garnka (użyłam dużego, 6 litrowego garnka). Dodajemy jedną kostkę rosołową. Posypujemy po wierzchu pieprzem do smaku.
Krok 7 - Fasolka po  bretońsku foto
8
Ugotowaną fasolę odcedzamy z wody. Wrzucamy ją do garnka. Mieszamy.
Krok 8 - Fasolka po  bretońsku foto
9
Całość dajemy na ogień. Zalewamy wodą około dwa kubki (niecały litr). Mieszamy.
Krok 9 - Fasolka po  bretońsku foto
10
Dodajemy cały koncentrat pomidorowy. Mały słoiczek.
Krok 10 - Fasolka po  bretońsku foto
11
Doprawiamy majerankiem, około pół łyżki.
Krok 11 - Fasolka po  bretońsku foto
12
Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Pod koniec dolewamy wymieszaną w wodzie 1 łyżkę mąki.
Krok 12 - Fasolka po  bretońsku foto
13
Podajemy na gorąco. Najlepiej ze świeżym pieczywem.
Krok 13 - Fasolka po  bretońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 24.09.2014 10:48
pycha bardzo lubię
pestka 24.05.2014 20:35
bardzo smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak