Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FASOLKA PO BRETOŃSKU

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola 1/2 kg
kiełbasa śląska 600 gram
cebula 1 szt
przecier pomidorowy 300 ml
smalec 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
tymianek 1 łyżeczka
cząber 1 łyżeczka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: FASOLKA PO BRETOŃSKU

Kroki postępowania

1
Fasolę zalać wodą i odstawić na całą noc aby namokła i zmiękła.W garnku zagotować wodę około 1,5 litra dodać namoczoną fasolę (nie solić)i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem prawie do miękkości.
Krok 1 - FASOLKA PO BRETOŃSKU foto
2
W tym czasie pokroić w plasterki kiełbasę.Rozgrzać w dużym rondlu o grubym dnie łyżeczkę smalcu,podsmażyć plasterki kiełbasy.Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do momentu aż cebula się lekko zrumieni.
Krok 2 - FASOLKA PO BRETOŃSKU foto
3
Do podsmażonej kiełbasy z cebulą przełożyć ugotowaną fasolę wraz z wodą w której się gotowała.Dodać ziarna pieprzu,chili oraz słodką paprykę i gotować pod przykryciem przez 20 minut w razie potrzeby można dolać trochę gorącej wody.
Krok 3 - FASOLKA PO BRETOŃSKU foto
4
Teraz wlać przecier pomidorowy dodać roztarty w dłoniach tymianek i cząber doprawić do smaku solą i gotować wszystko jeszcze przez 5 minut.
Krok 4 - FASOLKA PO BRETOŃSKU foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 24.04.2014 19:12
lubię fasolkę Jasia :)
Smaczna_B 24.04.2014 16:12
bardzo smaczna , dawno nie robiłam , dziękuję za przypomnienie:)
Sylwia26 24.04.2014 12:43
ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak