Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola biała 250-300 g
kiełbasa toruńska 2 laski
cebula 1
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
majeranek
sól do smaku
woda
mąka 2-3 łyżki
olej 4-5 łyżek
olej do smażenia
przecier pomidorowy 1/2 szkl
boczek wędzony 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Kroki postępowania

1
Fasolę płuczemy , zalewamy wodą , zostawiamy na całą noc , aby namiękła . Na drugi dzień gotujemy około 1 godziny w ok.1 l wody .
Krok 1 - Fasolka po bretońsku foto
2
Boczek kroimy w kostkę , wrzucamy na patelnię , smażymy .
Krok 2 - Fasolka po bretońsku foto
3
Kiełbasę również kroimy w kostkę , wrzucamy do boczku , dodajemy obraną , pokrojoną cebulę .
Krok 3 - Fasolka po bretońsku foto
4
Podsmażone wędliny przekładamy do gotującej się fasoli , mieszamy .Gotujemy następne 50-60 minut .Doprawiamy do smaku .Dodajemy przecier pomidorowy .
Krok 4 - Fasolka po bretońsku foto
5
Na patelni rozgrzewamy olej , wsypujemy mąkę , szybko robimy zasmażkę , którą wlewamy do fasolki pod koniec gotowania , mieszamy .Zagotowujemy do zgęstnienia .
Krok 5 - Fasolka po bretońsku foto
6
Wsypujemy roztarty majeranek .
Krok 6 - Fasolka po bretońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cookarka 04.12.2013 18:21
mniam , mniam , lubię
wirtualnykucharz 04.12.2013 18:12
kurcze , jutro gotujemy z żoną
patryska76 02.12.2013 16:02
Palce lizać ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak