Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola biała 1/2 kg
boczek wędzony 25 dag
kiełbasa 1 laska
cebula 2 szt
przecier pomidorowy 4-6 łyżek
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
majeranek 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Kroki postępowania

1
Fasole namaczamy na noc. Następnego dnia granek wstawiamy na mały ogień z dodatkiem liści laurowych i soli (nie za dużo soli, gdyż boczek też jest słony). W międzyczasie kroimy boczek, kiełbasę i cebulę.
Krok 1 - Fasolka po bretońsku foto
2
Boczek podsmażamy na suchej patelni, następnie dodajemy kiełbasę i na koniec cebulę. Przyprawiamy paprykami i majerankiem. Całość przekładamy do na pół ugotowanej fasolki. Przykrywamy. Dusimy na małym ogniu.
Krok 2 - Fasolka po bretońsku foto
3
Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Ilość zależy od zawartości płynów.
Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Krok 3 - Fasolka po bretońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 03.02.2013 20:45
To moje ulubione danie od dzieciństwa!
Renata22 03.02.2013 20:45
To moje ulubione danie od dzieciństwa!
Poison1988 03.02.2013 11:36
Świetna! bardzo podobnie robię i zawsze każdy się zajada :)
msmors 03.02.2013 10:45
dobry obiad
Piter 31 03.02.2013 10:21
Coś dla mnie.
Aneta27 03.02.2013 09:46
Uwielbiam fasolke po bretońsku,fajny przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak