Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 1/2 kg
kiełbasa śląska 1/2 kg
marchewka 1 szt
cebula 1 szt
ziele angielskie 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
kostka mięsna 1 szt
sól
pieprz
przecier pomidorowy 1/2 słoiczek
boczek 0,60 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Dzień wcześniej na noc płuczę i namaczam fasolę w zimnej wodzie. Na drugi dzień odcedzam przekładam do garnka zalewam wodą dodaje troche soli i odrobine cukru, zaraz po zagotowaniu zlewam pierwsza wode, zalewam świeżą i gotuje ponownie po krótkim czasie dodaje ziele ang i listek laurowy, sól i kostkę mięsna. Po około pół godz na patelni podsmażam boczek aż sie wytopi i dodaje do fasolki, nastepnie na tej samej patelni podsmażam kiełbase, po chwili dodaje również do niej starkowaną marchewke i posiekaną cebulę, wszystko razem dodaje do fasoli, przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Wszysto razem gotuje aż fasola bedzie miekka i dodaje przecier pomidorowy, po chwili gotowania podprawiam wodą wymieszaną z mąka i śmietanka 30%, podaję z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łucja 28.05.2013 13:14
uwielbiam taką fasolkę :) zwłaszcza gdy robi ją mama :)
Aannkaa82 12.04.2013 20:39
Pysznosci aż ślinka cieknie.
Bernadeta1 22.03.2013 11:06
bardzo lubię
Laila2786 20.03.2013 15:13
co za pyszności
Ewelina38 20.03.2013 10:37
taką fasolkę to ja po prostu uwielbiam :P)
mysza75 10.03.2013 16:35
Uwielbiam fasolkę twoja z kiełbaską, boczkiem super :-)
Wacław 05.03.2013 09:34
uwielbiam taka fasolkę , jest pycha :)
Kuchareczka2 29.01.2013 18:16
bardzo lubię
gottrina 29.01.2013 17:44
pyszna fasolka
Adam/ZUB3R 29.01.2013 17:08
lubię
Klisza 29.01.2013 16:38
bardzo lubię taką fasolkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak