Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka na bogato

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 40 dag
boczek wędzony 30 dag
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 szczypta
pomidory krojone z puszki 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka na bogato

Kroki postępowania

1
Fasolę dzień wcześniej wypłukać i namoczyć, następnego dnia odlać wodę z moczenia i dolać około 1 litra, postawić na palniku, dodać odkrojoną skórę z wędzonego boczku, dwa liście laurowe i kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego, gotować prawie do całkowitej miękkości fasoli.
Krok 1 - Fasolka na bogato  foto
2
Boczek i około 30 dag dowolnej cienkiej kiełbasy pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, kiedy wędlina się lekko wytopi dodać cebulę pokrojoną w piórka i całość zrumienić, następnie dodać do miękkiej fasoli
Krok 2 - Fasolka na bogato  foto
3
Paprykę pokroić w cienkie paseczki i dodać do garnka, następnie dodać pomidory razem z zalewą, gotować jeszcze kilka minut.
Krok 3 - Fasolka na bogato  foto
4
Potrawę zagęścić 2 łyżkami mąki pszennej wymieszanej z niewielka ilością wody, doprawić solą, pieprzem, chilli i majerankiem.
Krok 4 - Fasolka na bogato  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 19.05.2014 21:30
super potrawa :)
Aleksandra/Olcia 19.05.2014 19:18
apetyczne danie
Megg 19.05.2014 18:49
przepyszna fasolka
Kejti 19.05.2014 18:43
Jestem pierwsza więc poproszę dużą porcję ,bardzo lubię :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak