Fasolaki, czyli polskie kasztany

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    1/2 kg
  • cukier puder

    3 szklanki
  • herbatniki

    380 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Fasolaki, czyli polskie kasztany foto
Fasolę zalewam przegotowaną woda i odstawiam na całą no. rano gotuję w wodzie w której się moczyła, przez 20 min, potem wymieniam wodę i gotuje, aż fasola zacznie się rozpadać, osączam na durszlaku i studzę.
Krok 2 - Fasolaki, czyli polskie kasztany foto
Przekładam do blendera i miksuję z dodatkiem cukru. Przekładam do rondelka i podsmażam aż ściemnieje i zgęstnieje. Masę mieszam cały czas, gdyż szybko się przypala. Gęstą masę fasolową odstawiam do przestygnięcia.
Krok 3 - Fasolaki, czyli polskie kasztany foto
Herbatniki blenderuję na proszek i dodaję porcjami do chłodnej masy kontrolując jej gęstość. U mnie wystarczyło pół opakowania herbatników.
Dłonie smaruję oliwą, nabieram po łyżeczce masy i formuję kuleczki. Układam na talerzu i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Damiano 21.03.2015 07:04
fajny przepis
Bernadeta1 19.03.2015 17:55
super deserek
IwonaDD 16.03.2015 16:09
świetny przepis
Czyki 16.03.2015 13:18
Bardzo smacznie wyglądają:)
Edith85 16.03.2015 13:15
wyglądają bardzo smacznie :)
halina17 16.03.2015 12:54
Dobry przepis.
Aleksandra/Olcia 16.03.2015 12:41
fasola na słodko niezły pomysł
Adamorek 16.03.2015 12:17
tego jeszcze nie jadłem
R'n'G Kitchen 16.03.2015 11:48
Ależ apetycznie wyglądają ,mniam! :)
Stenka 16.03.2015 11:31
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat