Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

fasola z boczkiem i papryką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 1 paczka
papryka czerwona 1 szt.
cebula 3 szt.
czosnek 2 ząbki
olej do smażenia
chudy boczek 30 dkg.
natka pietruszki 1/2 pęczka
koncentrat pomidorowy 1 puszka
pomidory 2 szt.
Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
bulion warzywny 3/4 litra

Przepis i sposób przygotowania na: fasola z boczkiem i papryką

Fasolę zamoczyć najlepiej na noc , następnego dnia włożyć ją do garnka zalać bulionem i gotować . Boczek pokroić w drobną kostkę ,cebule i czosnek obrać a następnie pokroić , cebule w kostkę a czosnek w cienkie plasterki . Na patelni rozgrzać olej , wrzucić cebulę z czosnkiem zeszklić dodać pokrojony boczek i podsmażyć jak tłuszcz się wytopi dodać do fasoli wymieszać , przykryć i dalej gotować na wolnym ogniu . Wsypać przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i pokrojone pomidory wcześniej sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki . Paprykę oczyścić , umyć i pokroić w kostkę . Jak fasola zacznie robić się miękka to dodać pokrojoną paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki ,doprawić do smaku pieprzem . Podawać z pieczywem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 24.07.2014 17:38
mój mąż taką lubi
Grazyna0211 13.07.2014 15:37
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak