Przepis i sposób przygotowania na: Fasola w sosie paprykowym
Po napęcznieniu wylać z fasoli pozostałą wodę, przepłukać, zalać świeżą wodą i zagotować.
Dodać ziele angielskie, liście laurowe, trochę kucharka, paprykę mieloną i gotować prawie do miękkości.
Paprykę upiec w gorącym piekarniku do miękkości, przełożyć do woreczka foliowego, zawiązać i pozostawić do ostygnięcia.
Chłodną paprykę obrać ze skórki i nasion, zmiksoawać z sokiem pomidorowym i odrobiną wywaru z fasoli.
Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni razem z posiekaną cebulą.
Do fasoli dodać kiełbasę, przecier pomidorowo-paprykowy i wyciśnięty czosnek.
Dusić razem 20-30 minut.
Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i kucharkiem.