Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasola w sosie paprykowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 1/2 kg
kiełbasa podwawelska 1/2 kg
cebula 1 duża
sok pomidorowy 1 szkl.
czosnek 2-3 ząbki
Kucharek do smaku
ziele angielskie 5 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2szt.
papryka mielona 2 łyżki
cukier do smaku
papryka 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Fasola w sosie paprykowym

Fasolę opłukać na sicie, przesypać do garnka i zalać gorącą wodą na kilka centymetrów ponad fasolę - nakryć i pozostawić na noc.
Po napęcznieniu wylać z fasoli pozostałą wodę, przepłukać, zalać świeżą wodą i zagotować.
Dodać ziele angielskie, liście laurowe, trochę kucharka, paprykę mieloną i gotować prawie do miękkości.
Paprykę upiec w gorącym piekarniku do miękkości, przełożyć do woreczka foliowego, zawiązać i pozostawić do ostygnięcia.
Chłodną paprykę obrać ze skórki i nasion, zmiksoawać z sokiem pomidorowym i odrobiną wywaru z fasoli.
Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni razem z posiekaną cebulą.
Do fasoli dodać kiełbasę, przecier pomidorowo-paprykowy i wyciśnięty czosnek.
Dusić razem 20-30 minut.
Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i kucharkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 12.11.2012 15:44
fajne
as28 12.11.2012 15:44
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak