Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Farfel z mięsem z kurczka

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka krupczatka 15 dkg
kasza manna 15 dkg
jajko 2 sztuki
woda zimna 1 łyżka
kurczak 40 dkg
olej 2 łyżki
sól do smaku 3 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
natka pietruszki 2 gałazki
bulion drobiowy 2 szklanki

Porada

Dodałam mięso wcześniej ugotowane w rosole.

Przepis i sposób przygotowania na: Farfel z mięsem z kurczka

Mięso ugotowanego kurczaka pokroić. Z mąki, kaszki, jajek i wody zagnieść twarde ciasto.( jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić dodać odrobinę wody).
Ciasto zawinąć w folię aluminiową, odłożyć do lodówki na 2 godziny.
Wychłodzone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć luźno na blaszce do wysuszenia na 12 godzin.
Wysuszone ciasto wstawić do piekarnika na 20 minut w temperaturze 170 stopni żeby zbrązowiało.
Przełożyć do głębszego naczynia, skropić oliwą.
Dodać mięso pokrojone, zalać 1 szklanką wywaru, doprawić solą, pieprzem.
Wstawić do piekarnika, dusić pod przykryciem, co jakiś czas podlewając wywarem.
Podawać posypane posiekaną zieloną pietruszką.
SMACZNEGO!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 14.05.2014 16:45
ciekawa potrawa
Renata9 14.05.2014 15:48
pyszne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak