Farfalle z sosem cukiniowo-śmietanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaronu farfalle

    500 g
  • cukinia

  • ząbek czosnku

  • szklanka kremowki

  • pieczarek

    200 g
  • sól

  • pieprz

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby się nie skleił. Cukinię dokładnie myjemy i miksujemy albo trzemy na bardzo drobnej tarce (jeśli pestki są duże, wyrzucamy gniazda nasienne, młode cukinie miksujemy całe). Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy zmiksowaną cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (czosnku można dodać więcej niż jeden ząbek). Co jakiś czas mieszając, smażymy na średnim ogniu. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, a plasterki na połówki i w osobnym garnuszku podsmażamy je na odrobinie masła, posypujemy szczyptą soli. Gdy woda się już wygotuje, dodajemy pieczarki do naszego sosu. Chwilę gotujemy razem, po czym dodajemy kremówkę. Gdy zacznie wrzeć, stale mieszając, gotujemy ok. 6 minut. Następnie sos doprawiamy solą i pieprzem i opcjonalnie przyprawami, które lubimy (może to być bazylia, oregano, papryka słodka itp.). Ugotowany makaron polewamy przyrządzonym sosem. Możemy posypać go świeżo startym żółtym serem, parmezanem.
Sos można także przyrządzać bez dodatku pieczarek. Ja np. bardzo je lubię, więc dodaję, ale kiedyś zrobiłam sos bez nich i też jest bardzo dobry :) Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kate131 06.06.2012 08:26
coś dla mnie
[email protected] 01.01.2012 20:45
extra
mala2021 03.02.2011 15:41
ciekawy przepis
Agnieszka140 29.12.2010 14:31
brzmi zachęcająco :)
Małgorzata80 09.12.2010 10:00
uwielbiam takie dania!
Aleksandra45 18.11.2010 13:51
Zjadłabym od zaraz:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat