Farfalle z musztardowym kurczakiem

Farfalle z musztardowym kurczakiem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Danie smaczne zarówno na zimno, jak i na ciepło. Smak całości w tkwi w marynacie do mięsa. Czuć cytrynę, czosnek i musztardę. Słodkości nadaje miód. Szybko i smacznie!

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron pełnoziarnisty

    1 szklanka
  • filety z kurczaka

    250 gramów
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • miód

    1 łyżeczka
  • musztarda dijon

    1 łyżeczka
  • przyprawa do kurczaka

    1 łyżeczka
  • czosnek ząbki

    1 sztuk
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • papryka czerwona

    1 sztuk
  • pomidorki koktajlowe

    1 szklanka
  • natka pietruszki

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy.

Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Do mięsa dodajemy musztardę dijon, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Po tym czasie smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni.

Mięso łączymy z makaronem, pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi oraz czerwoną papryką pokrojoną w kostkę. Na końcu siekamy natkę pietruszki i dodajemy do miski. Podajemy na ciepło lub zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat