"Fale Dunaju"ciasto z Jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1 kostka
  • cukier puder

    25 dag
  • mąka tortowa

    30 dag
  • jajko

    6 szt
  • proszek do pieczenie

    2 łyżeczki
  • mleko

  • kakao

    2 łyżki
  • jabłka

    1 kg
  • budyń śmietankowy

  • olejek rumowy

  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto wykonanie:
1)Margarynę,cukier,żółtka, utrzeć. 2)Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać dodając mleko. 3)Ciasto podzielić na 2 części. 4)Z białek ubić pianę.
5)Do 1 części ciasta dodać 2/3 piany, a do 2 części ciasta dodać kakao i resztę piany i delikatnie wymieszać.

Przygotowanie do pieczenia:
1)Do foremki wlać ciasto jasne. 2)Na jasne wylać delikatnie ciasto ciemne. 3)Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki.
4)Jabłka układać na wierzchu,grubszą stronę lekko wciskając w ciasto.
5)Piec w temperaturze 160 -180 stopni przez 40 minut.

Krem wykonanie:
1)Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu z cukrem. 2)Masło ucierać z cukrem i stopniowo dodawać budyń.
3)Dodać olejek waniliowy. 4)Masę wyłożyć na zimne ciasto i zalać polewą.
NA GÓRĘ MOŻNA ZROBIĆ POLEWĘ CZEKOLADOWĄ LUB POTRZEĆ CZEKOLADĘ !!!!!
SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kate.500 10.04.2013 19:50
super pyszne ciacho
RenataZ-et 16.11.2012 17:51
bardzo apetyczne
IlonaAlbertos 16.11.2012 13:26
Wygląda wspaniale.
Kas2 15.08.2012 17:24
wygląda przepysznie
AURELKA 18.07.2012 11:05
pyszne
Aneta41 17.07.2012 23:38
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat