Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fale Dunaju z jabłkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajek 6 sztuk
mąki 1 szklanka
mąki ziemniaczanej 2 łyżki
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
cukru 3/4 szklanki
kakao 2 łyżeczki
jabłek 4 sztuki
soli 1 szczypta
masa
masła 1,5 kostki
cukru pudru 3/4 szklanki
budyniu śmietankowego 1 opakowanie
mleko 2,5 szklanki
kakao 2 łyżeczki
śnieżka

Przepis i sposób przygotowania na: Fale Dunaju z jabłkami

Kroki postępowania

1
Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Białka ubić oddzielnie ze szczyptą soli. Do masy jajecznej wsypać mąkę i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie cześci. Do drugiej dodać kakao.
Krok 1 - Fale Dunaju z jabłkami foto
2
Jabłka umyć i obrać ze skórki. Pokroić na plastry. Ciasto jasne wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wylać ciemne ciasto i ułożyć jabłka. Piec ok 40-50 minut w 180 stopniach.
Krok 2 - Fale Dunaju z jabłkami foto
3
Masa: Budyń rozrobić na mleku i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz kakaem. Następnie dodać po łyżce budyniu cały czas miksując.
Krok 3 - Fale Dunaju z jabłkami foto
4
Masę wyłożyć na ostudzone ciasto. Ciasto udekorować śnieżką i wstawić do lodówki.
Krok 4 - Fale Dunaju z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena6 02.09.2013 20:53
Moja mama robiła fale dunaju z wiśniami..pycha.
Pomocnik 02.09.2013 19:54
wygląda pysznie
Konczi 02.09.2013 18:36
oj pysznie wygląda, kiedyś się na nie skuszę :)
Magula 02.09.2013 18:31
fajne ciasto
sasanka 02.09.2013 17:01
prawdziwe śmietanowe fale :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak