Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Fala Dunaju z agrestem i porzeczkami

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

masło roślinne
1 kostka
jajko
6 szt
mąka
2 szklanki
cukier puder
1 szklanka
cukier waniliowy
1 op
Sklep Prymat
olejek rumowy
1 szt
kakao
2 łyżki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
agrest
1 szklanka
porzeczki
1 szklanka
Krem:
masło
1 kostka
mleko
2 szklanki
cukier
0,5 szklanki
mąka ziemniaczana
2 łyżki
mąka
1 łyżka
cukier waniliowy
1 op
Sklep Prymat
czekolada
1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Fala Dunaju z agrestem i porzeczkami

Przygotowujemy ciasto: masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, mąkę wymieszaną i przesianą z proszkiem do pieczenia a na końcu pianę ubitą z białek. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części - do jednej części dodajemy kakao i dwie łyżki wody, mieszamy. Na blachę do pieczenia kładziemy ciasto jasne, na nie ciasto ciemne a na nim układamy umyte i osuszone owoce. Pieczemy 45 min w temp. 175 stopni C.
Przygotowujemy krem:mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do wrzącego dodajemy wymieszane i przesiane mąki i gotujemy jak budyń. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie ucieramy masło i dodajemy porcjami ugotowany, przestygnięty budyń. Gdy ciasto wystygnie nakładamy na nie masę i polewamy stopioną czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak