Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fala Dunaju z agrestem i porzeczkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło roślinne 1 kostka
jajko 6 szt
mąka 2 szklanki
cukier puder 1 szklanka
cukier waniliowy 1 op
olejek rumowy 1 szt
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
agrest 1 szklanka
porzeczki 1 szklanka
Krem:
masło 1 kostka
mleko 2 szklanki
cukier 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka 1 łyżka
cukier waniliowy 1 op
czekolada 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Fala Dunaju z agrestem i porzeczkami

Przygotowujemy ciasto: masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, mąkę wymieszaną i przesianą z proszkiem do pieczenia a na końcu pianę ubitą z białek. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części - do jednej części dodajemy kakao i dwie łyżki wody, mieszamy. Na blachę do pieczenia kładziemy ciasto jasne, na nie ciasto ciemne a na nim układamy umyte i osuszone owoce. Pieczemy 45 min w temp. 175 stopni C.
Przygotowujemy krem:mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do wrzącego dodajemy wymieszane i przesiane mąki i gotujemy jak budyń. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie ucieramy masło i dodajemy porcjami ugotowany, przestygnięty budyń. Gdy ciasto wystygnie nakładamy na nie masę i polewamy stopioną czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak