Przepis i sposób przygotowania na: Fajitas z kurczakiem, kolorową papryką i cebulą
Fajitas z kurczakiem i kolorową papryką to:
- proste i smaczne danie z kurczakiem
- kolorowy i apetyczny specjał kuchni Tex-Mex (meksykańskiej i amerykańskiej)
- ciekawa propozycja na obiad
- niebanalna przekąska na przyjęcie
KROK 1. Na początku przygotowujemy marynatę. Do miseczki dodajemy olej rzepakowy i wszystkie przyprawy: ostrą i słodką paprykę, cynamon, suszony czosnek, kurkumę, kolendrę, gałkę, cukier*, pieprz oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy.
Oczyszczonego kurczaka kroimy w paski i nacieramy je przygotowaną marynatą - odstawiamy na minimum 30 minut dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
* możemy użyć także ksylitolu lub bezkalorycznego erytrytolu
KROK 2. Cebule kroimy w piórka i szklimy na oleju. Paprykę kroimy w paski, dodajemy do zeszklonej cebuli i chwilę razem smażymy. Na koniec dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.
KROK 3. Na drugiej patelni smażymy zamarynowane paski kurczaka, a następnie przekładamy je do warzywnego fajitas, mieszamy i smażymy wszystko razem jeszcze przez 1 minutę.
Gotowe danie posypujemy posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.