Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fafernuchy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 1/2 kg
mąka pszenna 1/2 kg
marchew 1/2 kg
drożdże 4 dag
cukier 1 łyż
miód 2 łyż

Porada

Marchew w fafernuchach można zastąpić burakiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Fafernuchy

Kroki postępowania

1
Marchew obieramy i dokładnie myjemy. Gotujemy do miękkości, następnie marchew przekładamy do blendera i miksujemy lub ścieramy na tarce. W 3/4 szkl wody w której gotowała się marchew rozpuszczamy drożdże z cukrem. Odstawiamy na ok 5 minut. Następnie dodajemy do mąk wymieszanych ze sobą oraz wlewamy miód. Zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Fafernuchy foto
2
Ciasto zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie z ciasta formujemy wałki i kroimy na skos tj kopytka. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.
Krok 2 - Fafernuchy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 19.11.2014 15:50
Ciekawe te fafernuchy.
adelajda 05.06.2014 12:31
dobre ciastka :)))
Edith85 23.04.2014 08:35
super przepis, muszę koniecznie wypróbować
kasienka23 22.04.2014 20:53
fajny przepis!
Ania84 22.04.2014 19:00
ale fajne i nazwa też :)
Smaczna_B 22.04.2014 18:52
właśnie miałam takie zrobić , fajne !
kloruś 22.04.2014 17:49
od dawna zamierzam je zrobić. Pyszny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak