Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fabryka świątecznego piernika z pigwą i bakaliami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mieszanka Duża blacha 2 szt
jaja 6 szt
woda 350 ml
margaryna 500 g
cynamon Prymat 2 łyżki
aromat migdałowy 4 krople
gorzka czekolada
migdały
posypka dekoracyjna
pigwa w spirytusie ósemek
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Fabryka świątecznego piernika z pigwą i bakaliami

Dla tych którzy uważają, że gotowe mieszanki są słabe, mogę tylko powiedzieć by spróbowali tej. Zawsze nam wychodzi wyśmienicie. Dodanie pigw w spirytusie sprawia że piernik jest aromatyczny i cudownie wilgotny.
Rozpuścić i ostudzić margarynę.W wysokim naczyniu wymieszać wodę z margaryną, dodać jaja, wsypać zawartość opakowania i miksować kilka minut.Dodać posiekane bakalie, pigwę oraz aromat migdałowy i miód. Gotową masę przełożyć do czterech blach typu keksówki (te blaszki są troszkę mniejsze niż standardowe).
Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170−180ºC około 45−50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
Po ostygnięciu ciasta udekorować gorzką czekoladą, migdałami lub inną świąteczną posypką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MarchiochaKucharzy 07.01.2014 12:51
a posypki kupiłam w lidlu :)
MarchiochaKucharzy 07.01.2014 12:51
oczywiście nie jest to mistrzostwo świata, ale dodatki w postaci własnych pigw w spirytusie dają temu piernikowi inny wymiar i smak.
Czyki 07.01.2014 12:49
Ja poproszę o ten w środku taki kolorowy:)już po świętach, ale i tak się skuszę:)
Konczi 07.01.2014 12:47
cóż ... nie sztuka upiec coś z gotowej mieszanki .. pieczenie polega na tym by samemu upiec ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak