Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekspresowy tort bezowy z cytrynowym kremem mascarpone i truskawkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Słodycz bezy została przełamana kremem cytrynowym, co również stanowiło idealne połączenie z truskawkami.

Składniki:

Torcik o średnicy około 20 cm:

spody bezowe 3 sztuki
truskawki 15 sztuk

Krem:

serek mascarpone 250 gramów
śmietana kremowa 36% 330 mililitrów
cukier puder 3 łyżki
sok z jednej cytryny 1 sztuka
skórka z cytryny 1 łyżka

Porada

Tort najlepiej przygotować tuż przed podaniem, gdyż blaty bezowe mogą zmięknąć - a owoce puścić sok. Jeśli chcecie go zrobić kilka godzin wcześniej to truskawki warto pokroić na pół, a nie w plasterki i układać je na kremie, a nie na bezie.

Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowy tort bezowy z cytrynowym kremem mascarpone i truskawkami

Przygotować krem. Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny i opcjonalnie z odrobiną żółtego barwnika. Truskawki odszypułkować, umyć i przekroić na pół lub pokroić w grubsze plasterki. Owoce odsączyć z nadmiaru soku/wody. Blaty bezowe przełożyć kawałkami truskawek i kremem najlepiej tuż przed podaniem lub kilka godzin wcześniej. Całość ozdobić według uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.06.2018 17:26
Znakomitość.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak