Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowy chleb na jogurcie (bez zagniatania, wyrastania)
- świeże pieczywo
- przepis na chleb z chrupiącą skórką
Prosty w przygotowaniu chlebek, który upieczecie samodzielnie w domu może uratować Was w sytuacji gdy w chlebaku pustki. Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować pachnące pieczywo niczym z ulubionej piekarni rzemieślniczej. Wypróbujcie koniecznie, a zobaczycie sami, że będziecie sięgać po ten przepis częściej.
1. Drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 5 minut.
2. Mąkę mieszamy z solą, ziołami, czosnkiem i słonecznikiem. Wlewamy jogurt i podrośnięte drożdże. Mieszamy łyżką, do połączenia się składników. Całość wlewamy do wysmarowanej olejem keksówki (30 cm x 10 cm).
3. Wierzch chleba posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 180 stopni (grzałka dolna). Pieczemy 1 godzinę i 30 minut.
4. Po upieczeniu chleb wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Przechowujemy zawinięty w lnianą ściereczkę.