Ekspresowe pierniczki orzechowo-migdałowe z suszonymi owocami

Ekspresowe pierniczki orzechowo-migdałowe z suszonymi owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

To jedne z najszybszych i najpyszniejszych pierniczków, które dotychczas jadłam. Są dość słodkie, więc nie potrzebują lukru oraz żadnej polewy. Dzięki orzechom długo zachowują swoją świeżość, dlatego idealnie smakują bezpośrednio po upieczeniu, jak również po dłuższym przechowywaniu.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na około 40 sztuk:

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • masło lub margaryna

    50 gramów
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • miód płynny

    0.75 szklanki
  • orzechy włoskie

    0.75 szklanki
  • migdały

    0.75 szklanki
  • kakao

    3 łyżki
  • cynamon

    1 łyżka
  • goździki mielone

    0.5 łyżeczki
  • sól

    0.75 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    0.25 łyżeczki
  • suszone owoce

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Migdały należy sparzyć, czyli zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut, a następnie obrać ze skórki oraz osuszyć.

Migdały z orzechami włoskimi zmielić malakserem (nie koniecznie na bardzo drobno) i wymieszać z mąką, kakao, cynamonem, goździkami, solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą.

W drugiej misce utrzeć masło/margarynę z cukrem.
Nie przerywając miksowania wbić jajka i całość dokładnie połączyć z płynnym miodem.

Następnie do masy wsypać mąkę z dodatkami, a na końcu wmieszać pokrojone suszone owoce.
(Masa powinna delikatnie się kleić, ale niezbyt mocno. W razie potrzeby można dodać minimalną ilość mąki.)

Ręce delikatnie zwilżyć i z ciasta formować kulki o wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Kulki bez spłaszczania, ale z 2-3 cm odstępami ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciastka się rozpłyną i odrobinę podrosną.)

Pierniczki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach.
(Początkowo będą bardzo delikatne i mięciutkie, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji. Najlepiej, aby ciastka nie były zbyt długo pieczone, ponieważ mogą okazać się za twarde.)

Ostudzone pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełeczku.

Diana Rusiłowicz
Zamiast cynamonu i goździków można dodać gotowej przyprawy do piernika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

26.11.2018 22:05
Pyszne ciasteczka :)

Bożena Matuszczyk

26.11.2018 11:29
Smakowite ciasteczka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat