Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekspresowe pierniczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 350 g
mąka żytnia pełnoziarnista 150 g
jajko 3 szt.
cukier puder 1 pełna szklanka
miód płynny 150 g
masło 130 g (miękkie)
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
kakao 1 łyżka
cynamon 1/4 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowe pierniczki

Przepis na szybkie i proste w przygotowaniu pierniczki "last minute". Można je wykonać tuż przed Świętami :) Uwielbiam je, bo są mocno korzenne i niezwykle mięciutkie. Znikają błyskawicznie ;) Idealnie nadają się do skąpania w polewie czekoladowej. Ja udekorowałam je lukrem i cukrową posypką, ale są świetne również bez dekoracji :)

PRZYGOTOWANIE:

Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną, kakao, cynamon oraz szczyptę soli - mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie wbijamy jajka, dodajemy miód oraz miękkie masło i zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a jeśli mamy jeszcze trochę czasu to dobrze wstawić je na całą noc lub dłużej. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 7 - 8 minut.

Po ostygnięciu wkładamy je do metalowej puszki lub dużego słoja.

Pierniczki możemy także dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą lub cukrowymi posypkami. Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 20.12.2017 12:04
wyglądają pięknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak