ekspresowa wariacja n/t angielskiego śniadania z nutą tymianku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5 sztuk
  • szynka wędzona

    5 plastrów
  • oliwa

  • sól

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • tymianek

  • grzyby

    5 typ: "portobello"
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby portobello wyglądają jak większe, nieco przejrzałe pieczarki, ale nie jest jednak dokładnie to samo. Portobello to dojrzałe pieczarki brunatne, które mają charakterystyczny słodkawy smak.

Zaczynamy właśnie od portobello - oczyszczamy, spryskujemy je oliwą z oliwek i delikatnie pieprzymy.

Natłuszczany naczynie żaroodporne i układamy w nim plastry szynki oraz grzyby. Wstawiamy do piekarnika (może być samo grzanie od góry albo grill na około 10 minut (wszystko zależy od mocy waszych kuchenek i czasu nagrzewania piekarnika).

Gdy szynka się lekko zarumieni, a grzyby w środku puszczą sok wbijamy jajka, dokładamy gałązkę świeżego tymianku i wstawiamy do piekarnika na kolejne 4-5 minut, w zależności od tego jak bardzo ścięte lubicie jajka.

Na naszym stole gości w niedzielne poranki :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 18.07.2013 09:12
Wariacja, ale fajnie wygląda.
Ola1984 18.07.2013 08:18
Pyszne śniadanie :) Uwielbiam zapiekane jajka :) A tymianek to moje ulubione zioło :)
mufinka79 17.07.2013 21:49
apetyczna propozycja :) Mniamuśne !
IwonaDD 17.07.2013 21:38
wygląda apetycznie, lubię takie wariacje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat