Ekspresowa szczawiowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

  • cebula

  • czosnek

  • ziele angielskie

  • śmietana 30%

  • bulion

    1,5 litra
  • koncentrat szczawiowy

    270 gram
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ekspresowa szczawiowa foto
Używałam koncentratu szczawiowego w słoiku.
Cebulę i ziemniaki po obraniu pokroić w dużą kostkę. W garnku zeszklić cebulę, następnie dorzucić ziemniaki, podsmażać aż lekko zmiękną.
Krok 2 - Ekspresowa szczawiowa foto
Dodać ząbki czosnku, 1-2 ziela angielskie i zalać ok. 1,2 litra rosołu. Gotować całość do miękkości, następnie zmiksować. Do zupy dodać koncentrat szczawiowy, gotować kilka minut i dodać sok z cytryny.
Krok 3 - Ekspresowa szczawiowa foto
Zupę doprawić do smaku, dolać śmietankę i chwilę gotować. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i ewentualnie posypać natką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat