Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekspresowa szczawiowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki
cebula
czosnek
ziele angielskie
śmietana 30%
bulion 1,5 litra
koncentrat szczawiowy 270 gram
sok z cytryny 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowa szczawiowa

Kroki postępowania

1
Używałam koncentratu szczawiowego w słoiku.
Cebulę i ziemniaki po obraniu pokroić w dużą kostkę. W garnku zeszklić cebulę, następnie dorzucić ziemniaki, podsmażać aż lekko zmiękną.
Krok 1 - Ekspresowa szczawiowa foto
2
Dodać ząbki czosnku, 1-2 ziela angielskie i zalać ok. 1,2 litra rosołu. Gotować całość do miękkości, następnie zmiksować. Do zupy dodać koncentrat szczawiowy, gotować kilka minut i dodać sok z cytryny.
Krok 2 - Ekspresowa szczawiowa foto
3
Zupę doprawić do smaku, dolać śmietankę i chwilę gotować. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i ewentualnie posypać natką.
Krok 3 - Ekspresowa szczawiowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak