Ekspresowa frittata we włoskim stylu

Ekspresowa frittata we włoskim stylu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2 szt
  • szynka

    1 plaster
  • czarne oliwki

    4 szt
  • pomidor

    3 plastry
  • mleko

    50 ml
  • semolina

    1/2 łyżeczki
  • sól do smaku

  • pieprz kolorowy

  • szczypiorek siekany

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Ekspresowa frittata we włoskim stylu

Do mini formy do tarty wlewamy mleko, wsypujemy semolinę i mieszamy wbijamy 2 jajka. Jajka roztrzepujemy z mlekiem wymieszanym z semoliną i doprawiamy solą. Wsypujemy szynkę i pomidora pokrojonego w kostkę, pokrojone w plasterki oliwki i wstawiamy na 3 minuty do mikrofalówki nastawionej na średnią moc, gdy frittata się napuszy wyjmujemy formę ostrożnie gdyż jest bardzo gorąca i doprawiamy kolorowym pieprzem, solą i posypujemy siekanym szczypiorkiem. Można podawać na ciepło jak i na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Agnieszka116 11.05.2012 08:13
Smakowite :)
patusia 11.05.2012 01:00
Wygląda bardzo zachęcająco :)
Cukiereczek13 11.05.2012 00:00
pysznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat