Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki)

Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • fasolka konserwowa

    2 puszki
  • boczek wędzony

    100 gram
  • kiełbasa

    100-150 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • listki laurowe Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie całe

    2-3 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

  • majeranek

    2 łyżki
  • papryka ostra mielona

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

Opcjonalnie

  • zioła

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki) foto
Na patelni podsmażyć kiełbasę, boczek i cebulę.
Krok 2 - Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki) foto
Mięso z cebulą przełożyć do garnka z wodą, listkami laurowymi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Całość podgotować z 10-15 minut i następnie dodać fasolkę.
Krok 3 - Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki) foto
Na końcu danie zagęścić przecierem pomidorowym.
Krok 4 - Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki) foto
Całość doprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką) i zagotować.
Do fasoli dodatkowo dodaję suszone i świeże zioła.
Diana Rusiłowicz
Nie podawałam ilości koncentratu, ponieważ jakościowo są one różne i jeden jest bardziej, drugi mniej "pomidorowy". Proporcje mięsa również zależą do indywidualnego gustu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

1felipe4

01.05.2018 16:38
Cześć! Proszę podaj ile trzeba wlać wody do garnka. Jestem kiepskim kucharzem, więc wolę się dopytać.

gusia1000

02.02.2017 23:21
Lubię to danie.

anulka69

16.12.2016 19:54
szybko i równie smacznie

Diana Rusiłowicz

26.11.2016 00:49
Ktoś zminusował moje plusy :(

Diana Rusiłowicz

25.11.2016 00:55
Polecam :)

Margo1

24.11.2016 14:40
Uwielbiam fasolę po bretońsku,ale z puszki jeszcze nie robiłam

Diana Rusiłowicz

24.11.2016 01:06
Fakt. I także smacznie :)

ania2610

23.11.2016 11:46
bardzo lubię - a z puszki o wiele szybciej :)

olkaaa

23.11.2016 10:07
już dawno nie robiłam

jan_mag

23.11.2016 10:06
Bardzo dobra :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat