Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników:

  • fasolka konserwowa

    2 puszki
  • boczek wędzony

    100 gramów
  • kiełbasa

    100-150 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2-3 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • olej

    do smażenia
  • woda

    1 szklanka

Opcjonalnie:

  • zioła

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki) foto
Na patelni podsmażyć kiełbasę, boczek i cebulę.
Krok 2 - Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki) foto

Mięso z cebulą przełożyć do garnka z wodą, liśćmi laurowymi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość podgotować z 10-15 minut i następnie dodać fasolkę.

Krok 3 - Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki) foto
Na końcu danie zagęścić przecierem pomidorowym.
Krok 4 - Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki) foto

Całość doprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką) i zagotować. Do fasoli dodatkowo można dodać suszone i świeże zioła.

Diana Rusiłowicz
Proporcje mięsa zależą do indywidualnego gustu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
1felipe4 01.05.2018 16:38
Cześć! Proszę podaj ile trzeba wlać wody do garnka. Jestem kiepskim kucharzem, więc wolę się dopytać.
gusia1000 02.02.2017 23:21
Lubię to danie.
anulka69 16.12.2016 19:54
szybko i równie smacznie
Diana Rusiłowicz 26.11.2016 00:49
Ktoś zminusował moje plusy :(
Diana Rusiłowicz 25.11.2016 00:55
Polecam :)
Margo1 24.11.2016 14:40
Uwielbiam fasolę po bretońsku,ale z puszki jeszcze nie robiłam
Diana Rusiłowicz 24.11.2016 01:06
Fakt. I także smacznie :)
ania2610 23.11.2016 11:46
bardzo lubię - a z puszki o wiele szybciej :)
olkaaa 23.11.2016 10:07
już dawno nie robiłam
jan_mag 23.11.2016 10:06
Bardzo dobra :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat