Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklery z śmietanowo-bananową masą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 200 gram
margaryna 100 gram
woda 1 szkl
jaja 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Eklery z śmietanowo-bananową masą

W garnku z woda rozpuszczamy margarynę . Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do połączenia masy. Czekamy, aż masa ostygnie dodajemy jaja i miksujemy. Masę wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy podłużne paseczki . Pieczemy na papierze do pieczenia koło 25-30 minut. Tym razem ciasto ptysiowe piekłam w 180 stopniach 20 minut a potem zmniejszyłam temp do 110 stopni aby trochę się wysuszyły . Śmietankę ubijamy na sztywno dodając do niej śmietan-fix i cukier puder . Dodajemy serek homogenizowany i banana zmiksowanego Delikatnie liczymy . Masę nakładamy na dolną część eklera i przykrywamy górą ciasta.

Na około 10 sztuk:
200 gram mąki tortowej
100 gram margaryny
1 szk wody
4 jaja
nadzienie:
200 ml śmietanki 30 %
150 g serka homogenizowanego naturalnego
duży banan
1 opakowanie śmietan-fix
łyżka cukru pudru

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 14.09.2013 10:41
ale wspaniały deser!!!
babajaga1969 12.02.2013 16:11
jakie smakowite :)
manaika 12.02.2013 08:22
pycha, ja jeszcze bym dodała czekoladową polewę!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak